Wednesday, September 17, 2014

Fill in the blanks for JSC Exam Part-Five




111. Fill in the blanks with appropriate word:
Tea is a (a) ___ drink. Almost everybody likes to (b) ___ tea. When we are tired, we drink tea. By drinking, we remove our (c) ___. Bangladesh produces a lot of (d) ___. Many other countries of the world also (e) ___ tea. Some other countries are trying to produce tea.

Answer: (a) popular (b) drink (c) tiredness (d) tea (e) produce

112. Fill in the blanks with appropriate word:
It is very difficult to speak the (a) ___ always. He who speaks the truth is (b) ___ by all. Our holy prophet (Sm) never told a (c) ___. He always speak the truth. He spoke the truth even at the time of great (d) ___. He won the respect of the non believers by speaking the truth. So we should cultivate the (e) ___ of speaking the truth.

Answer: (a) truth      (b) loved (c) lie (d) danger (e) habit

113. Fill in the blanks with appropriate word:
Football is my (a) ___ game. Though I am not a very good (b) ___. I take keen interest in football game. It is so interesting to me that I never miss any (c) ___ to witness a football match. Last year I saw the most interesting football (d) ___ of my life. It was played between our school (e) ___ and Tarun sporting club.

Answer: (a) favourite (b) player (c) chance (d) match (e) team

114. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is an (a) ___ country. But her agriculture depends (b) ___ the mercy of nature that is water. Rain is the (c) ___ of this water. The monsoon causes heavy rainfall. But if it does not rain in time, the farmers can not plough their lands and (d) ___ them. Again in the rainy season it rains heavily. Heavy rainfall causes flood. During (e) ___ people suffer much.

      Answer: (a) agriculture (b) on (c) source (d) water (e) flood

115. Fill in the blanks with appropriate word:
The day was Wednesday. We some friends were going to our village home. After walking for five minutes, we reached the (a) ___. The train arrived (b) ___ a few minutes. All of us got into a second class (c) ___. When the train reached our small station, it was (d) ___ to be dusk. We did find any rickshaw at the station. So, we went (e) ___ by walking.

Answer: (a) station (b) within (c) compartment (d) about (e) home

116. Fill in the blanks with appropriate word:
We (a) ___ in Bangladesh. We speak (b) ___. The area of our country is very small but her (c) ___ is more. Most of the people of the country are Muslims. There are also Hindus, Buddhists and Christians. 90 (d) ___ of the people live in the village. Most of the villagers are farmers. They depend on (e) ___. They work very hard.

Answer: (a) live (b) bengali (c) population (d) percent (e) agriculture

117. Fill in the blanks with appropriate word:
Most of the farmers of our country are very poor. They do not know how to (a) ___ and write. They have no (b) ___ of their (c) ___. They cultivate others (d) ___. Though they work hard they can not live well. They produce (e) ___ for all but they are very neglected.

Answer: (a) read (b) lands (c)own  (d) land (e) food

118. Fill in the blanks with appropriate word:
There are many rivers in Bangladesh. In the rainy (a) ___ all the rivers are (b) ___ to the brim. Then they look very beautiful. Sometimes they overflow their (c) ___. For this reason many (d) ___ go under water. At that time people can not move (e) ___. 

Answer: (a) season (b) full (c) banks (d) places (e) easily

119. Fill in the blanks with appropriate word:
Long (a) ____, there lived a king. His (b) ___ was Solomon. Many people came to him everyday and asked him many (c) ___. The king (d) ___ all the questions. So people called him “Wise Solomon”. In other country there lived a queen. The name of the queen was Sheba. She wanted to test the (e) ___ of Solomon. 

Answer: (a) ago (b) name (c) questions (d) answer (e) wisdom

120. Fill in the blanks with appropriate word:
Newspaper is the storehouse of (a) _____. It reflects the customs and (b) _____ of other countries. In fact, (c) _____ is the gist of current (d) ____. Truly speaking, it has become (e) ____ to our modern life.

Answer: (a) knowledge (b) tradition (c) newspaper (d) affair (e) important

121. Fill in the blanks with appropriate word:
The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) _____ loving. We (b) ___ in peaceful co-existence. We want to live (c) ___ all and wish all well. Love for all and (d) ___ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people of the whole world as our relatives.

Answer:  (a) peace (b) live (c) with (d) hate (e) love

122. Fill in the blanks with appropriate word:
Sports are not only the matter of entertainment but also an important aspect of the development of (a) ___ relationship when those are held internationally. The venue of such sports is a meeting place of people from (b) ___ countries. They develop mutual understanding and can come (c) ___ to each other. They can (d) ___ their views and opinions and listen to others. Thus they create a (e) ___ brotherhood among them.3
     
       Answer: (a) human (b) different (c) close (d) exchange (e) bond

123. Fill in the blanks with appropriate word:
Truthfulness is a noble virtue. It is (a) ___ to be the noblest of all virtues. It denotes the man’s (b) ___ of speaking the truth. This virtue (c) ___ a man nothing but it earns him a lot. For example, it crowns a man with (d) ___ and dignity. Besides, everybody believes him and shows him (e) ___ respect.

       Answer: (a) considered (b) habit/quality (c) gives (d) honour/ respect (e) highest

124. Fill in the blanks with appropriate word:
Education is the backbone of a nation. No nation cans (a) ___ without education. Education (b) ___ our ignorance and gives us the (c) ___ of knowledge. In respect of imparting education there should be no (d) ___ between man and woman. Education is one of the (e) ___ human rights.

   Answer: (a) prosper/ develop (b) removes (c) light (d) disparity/ discrimination (e) basic

125. Fill in the blanks with appropriate word:
Our freedom fighters are the (a) ___ heroes of our country. We should (b) ___ them as they sacrificed their (c) ___ for the cause of mother land. It’s a matter of great (d) ____ that most of them are (e) ___ and our young generation does not know about their valiant struggle.
 
Answer: (a) real (b) respect/ honour/ value (c) lives (d) regret/ sorrow (e) poor

126. Fill in the blanks with appropriate word:
The poor man was at a complete loss. The nobleman was more (a) ___ a person of title. He was a gentleman. He stopped in (b) ___ of the farmer and got off the horse. “ I see you’ve had a mishap; friend”, said the nobleman. “Fortunately, I have come along just now (d) ___ it is difficult to find help in a place like this.” Then he held one end of the sack and asked the farmer to hold the other (e) ___.
        
       Answer: (a) than (b) front (c) but (d) end (e) bond

127. Fill in the blanks with appropriate word:
Books are men’s best friends. You may (a) ___ many a good friends but you may (b) ___ find them when you are in need. (c) ___ may not always come to you with (d) ___. One or two may prove false and (e) ___ you much harm. 
     
      Answer: (a) have (b) not (c) they (d) co-operation (e) do

128. Fill in the blanks with appropriate word:
Few days ago when I had (a) ___ in Dhaka, I visited a number of interesting places. Yesterday I (b) ___ by my cousin went to DU with a view to (c) ___ ‘Aparajeo Bangla’ and I can not help (d) ___ something about it. In English it (e) ____ unconquerable Bangladesh.

      Answer: (a) gone/ been (b) accompanied (c) visiting (d) knowing (e) is called

129. Fill in the blanks with appropriate word:
Examination is very important in student life. It justifies a student’s (a) ___. No student can be (b) ___ to next class without examination. So, every student (c) ___ hard to pass the examination. There are many ways to do (d) ___ in the examination and meritorious students follow these ways. Subject (e) ___ is not all things approach the examination.
    
     Answer: (a) ability / quality/ merit (b) promoted (c) works (d) good/ well (e) knowledge

130. Fill in the blanks with appropriate word:
We live in an age of science. We can use the (a) ___ of science in all (b) ___. Science is a constant (c) ___ of our daily. (d) ___ have made the impossible (e) ___ possible by means of science.

Answer: (a) blessing / use (b) fields (c) friend (d) scientists (e) things

131. Fill in the blanks with appropriate word:
The tribal people follow their own (a) ___. The platform they build their houses on is called (b) ___. Woman (c) ___ their own clothes. They (d) ___ pastimes in fishing and hunting. (e) ___ is a popular sport for them.

          Answer: (a) lifestyle/ culture (b) machang (c) weave (d) usually (e) wresting

132. Fill in the blanks with appropriate word:
Corruption is one of the main (a) ___ of the developing countries. It draws (b) ___ wheel of the economy. For this, (c) ___ blame one another. In order to (d) ___ out of the jaws of the (e) of corruption, self-criticism, self-restraint, self-purification and above all, patriotism is necessary.

          Answer:(a) populated (b) world  (c) population  (d) control  (e) awareness/ consciousness

133. Fill in the blanks with appropriate word:
Many people do not get enough nutrition from what they eat. Many children become blind because they do not get (a)  ___ nutrition. Diarrhea is a common (b) ___. This is because many (c) ___ do not drink clean water or they (d) ___ dirty food. So, they often suffer (e) ___ diarrhea. The condition in our villages is very deplorable.

         Answer: (a) enough (b) disease (c) people (d) eat (e) from

134. Fill in the blanks with appropriate word:
Man is mortal. To every man death (a) ___ come sooner or late. But it matters little if a man (b) ___ a few years more or less than another. Our life is not (c) ___ by months or years. It is (d) ___ measured by our deeds and actions. The people who live only for their own interest die (e) ___.

       Answer: (a) must (b) lives (c) counted (d) also (e) selfishly/ unpatriotic

135.Fill in the blanks with appropriate word:
English being an international language, its (a) ___ is great. Though it is painful, (b) ___ true that we lag behind (c) ___ this regard. The reasons of it (d) ___ many. But it the teachers try (e) ___ is possible to overcome the present situation to a large extent                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Answer: (a) importance/ necessity (b) it (c) in (d) are (e) it

135. Fill in the blanks with appropriate word:
The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) ____ loving. We (b)   _____ in peaceful co-existence. We want to live (c) _____ and wish all well. Love for all and (d) ______ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people
     of the whole world as our relatives.

  Answer: (a) peace (b) believe (c) peacefully (d) hate (e) consider

136. Fill in the blanks with appropriate word:
Independent Bangladesh is our (a) ____. It is the duty of (b) _____ of us to build up        (c) ___ country. The students’ role is (d) _____. They have to bear in (e) ___ that they are          responsible citizens of this country. Their duty is to keep away the country from        corruption and work for the country.

Answer: (a) mother land (b) all (c) our (d) important (e) mind

137. Fill in the blanks with appropriate word:
       Bangladesh is a (a) ____ child of nature. (b) ______ is blessed with (c) ____ beauties.  
       Flower is (d) ____ of the innate (e) ____ of nature.

       Answer: (a) darling (b) it (c) natural (d) one (e) beauties

138. Fill in the blanks with appropriate word:
God has created all the living (a) ____ on the earth. We should respect and (b) ___ other
       Creatures keeping in mind that (c) ___ are created by God and they (d) ____ tries to
       Interrupt the freedom, (e) ____ start to escalate.
      
       Answer: (a) beings (b) love (c) these (d) deserve (e) them

139. Fill in the blanks with appropriate word:
The 21st February is a (a) ____ memorable day in our national (b) ____.we remember this day with (c) ____ honour. The day is (d) _____. On this day, our national (e) ____ is kept half-must.

Answer: (a) very (b) life (c) great (d) holiday (e) flag

140. Fill in the blanks with appropriate word:
Man is the maker of (a) _____ own fortune. If we are (b) _____ of work, we cannot prosper (c) _____ life. But some people think (d) ____ success in life depends on (e) ___ or chance.

      Answer: (a) his (b) path (c) peace (d) that (e) luck

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Thanks for comments