Wednesday, September 17, 2014

Fill in the blanks for JSC Exam Part-Four



76. Fill in the blanks with appropriate word:
A mother exercises an indelible (a) ____ in the formation of children’s characters and in shaping their (b) ____ destiny. Lives of many great men to the world show that their greatness was (c) ____ to their mother’s information. The things that they (d) _____ at home take a (e) _____ root in them.

Answer: (a) role  (b) own  (c) due  (d) do  (e) lasting

77. Fill in the blanks with appropriate word:
A winter morning is usually misty, cool, dull, calm and (a) ____. Things are (b) ______ seen from distant places. The sky gets (c) _____ for which (d) _____ things look hazy and (e) _____. 

     Answer: (a) quiet (b) not (c)misty (d) all (e) vague

         
78. Fill in the blanks with appropriate word:
A patriot is a (a) ___ who loves his (b) ___. The patriotic people love (c) ___ motherland very (d) ___ and this love is higher than the love for their (e) ___.

 Answer : (a) person  (b)county  (c)their    (d)much     (e)lives

79. Fill in the blanks with appropriate word:
Paper is a very useful (a) ___. We can not do (b) ___ it. In the past paper was not in our (c) ___. At first the people of China (d) ___ paper. The people of that (e) ___ used palm leaves instead of paper.

Answer : (a) thing    (b)without    (c)country    (d)invented    (e)time

80. Fill in the blanks with appropriate word:
The river is of great (a) ___ to us. We bathe in the (b) ___ of the river and drink water (c) ___ it. We use the water of the river in various ways for agricultural (d) ___ by digging (e) ___. 

Answer : (a) use    (b) water   (c) from    (d) purpose    (e) cenels

81. Fill in the blanks with appropriate word:
The camel is not an (a) ___ of our country. It is the animal of the (b) ___. Though a camel looks (c) ___ indeed, there is no animal so (d) ___ as it is. There is a hump on the (e) ___ of the camel.

Answer : (a)animal   (b)desert    (c)ugly     (d) useful     (e)back

82. Fill in the blanks with appropriate word:
He loved his own (a) ___ very much. He was (b) ___ in his village home and had his (c) ___ education there in his (d) ___. The trees, the flowers, the leaves of trees and every (e) ___ of his village were beautiful in his eyes. 

Answer : (a) village    (b) born   (c) primary    (d) boyhood     (e) thing

83. Fill in the blanks with appropriate word:
Man can not live (a) ___. So he wants (b) ___. He can not do without the (c) ___ of others even for a (d) ___. For this reason, man has been living (e) ___ from time immemorial.

Answer : (a) alone   (b) company    (c) help     (d) day     (e) together


84. Fill in the blanks with appropriate word:
A winter morning is misty and (a) ___. There is dense (b) ___ everywhere. Sometimes the fog is so dense that the sun (c) ___ can not get through it. Even things at a little (d) ___ can hardly be (e) ___.

Answer : (a) cold   (b) fog     (c) rays    (d) distance    (e) seen

85. Fill in the blanks with appropriate word:
Early rising is the habit of getting up from (a) ___ in the morning. It is a very good (b) ___. It is essential and good for (c) ___. This habit is of special (d) ___ to a man in various (e) ___.

Answer : (a) bed    (b) habit    (c) health    (d) use     (e) ways

86. Fill in the blanks with appropriate word:
A fountain pen is an instrument which is used for writing (a) ___. Nowadays a fountain pen is an (b) ___ article of the educated man of all (c) ___. Students and educated men can not do a single (d) ___ without a fountain pen. It has earned (e) ___ popularity.

Answer : (a) purpose   (b) essential    (c) ages    (d) moment    (e) much     

87. Fill in the blanks with appropriate word:
It is not easy to (a) ___ a mole because it is a strange (b) ___. Usually he (c) ___ under ground and comes out at (d) ___. But people can not see him because it is very (e) ___ at night.

Answer : (a) see      (b) creature     (c) lives    (d) night    (e) dark   

88. Fill in the blanks with appropriate word:
Mrs. Salma lives in a (a) ___ built house. It consists of six (b) ___. There are three (c) ___ rooms, one reading room for her son and daughter, a drawing room and a (d) ___ room. The houses faces the (e) ___.

Answer : (a) brick    (b) rooms     (c) bed     (d) guest     (e) south

89. Fill in the blanks with appropriate word:
The man who (a) ___ rickshaw for money is a rickshaw puller. A rickshaw puller is quite (b) ___ in cities and towns. He (c) ___ in a slum. His (d) ___ is very shabby. His income in very (e) ___.

Answer : (a) pulls     (b) familiar      (c) lives     (d) dress    (e) poor

90. Fill in the blanks with appropriate word:
A fisherman is a person who earns his (a) ___ by catching and selling (b) ___. Generally a fisherman (c) ___ by the rivers, big canals, marshy lands and seas for his professional advantages. A fisherman lives with his family. He works (d) ___ all day and all night. He is always (e) ___ in making his fishing nets, repairing them taking care of his fishing boat, dying and painting them.

Answer : (a) livelihood    (b) fishes   (c) lives    (d) hard    (e) busy


91. Fill in the blanks with appropriate word:
Mina is a (a) ___. She is a (b) ___ student. She reads in the Dhaka (c) ___. Everyday she goes to (d) ___ University. She is an (e) ___ girl.

Answer:   (a) student     (b) honours   (c) university    (d) the     (e) active   

92. Fill in the blanks with appropriate word:
Dhaka (a) ___ on the Buriganga. It is an old (b) ___. The city is (c) ___. People of different (d) ___ live in the city. Their occupation is not the (e) ___.

Answer : (a) stands     (b) city     (c) over populated    (d) kinds    (e) same

93. Fill in the blanks with appropriate word:
There was a (a) ___ in a country. He had a (b) ___ property. He was very (c) ___ and pious. He had no (d) ___. He never (e) ___ of his own comfort.

Answer :  (a) king     (b) vast    (c) kind    (d) pride    (e) thought

94. Fill in the blanks with appropriate word:
Hazrat Omar (R) was the second Caliph of (a) ___. He was (b) ___ in 583. His father’s (c) ___ was Khattab Hantama. He was a great poet and (d) ___. In his early (e) ___ he was dead against Islam.

Answer : (a) islam   (b) born     (c) name    (d) orator    (e)   age    

95. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ___. They are a great (b) ___ of food and vitamins, shelter and oxygen. They make the (c) ___ fertile. Trees keep the (d) ___ strong. Trees save us from (e) ___ and many other natural calamities.

Answer : (a) friends     (b) source    (c) land     (d) soil      (e) flood

96. Fill in the blanks with appropriate word:
My house is in the (a) ___ of Nurganj. There are many (b) ___ in our village. The village is very (c) ___ and quite. A pond is (d) ___ to my house. At the (e) ___ of my house we have the kitchen. 

Answer : (a) village    (b) trees    (c) calm    (d) close    (e) side

97. Fill in the blanks with appropriate word:
Sea-water is (a) ___. Water has no (b) ___ of its (c) ___. As vast expanse of sea water is visible at a time. It looks blue. This blue water looks very (d) ___. But this water is not (e) ___. 

Answer : (a) blue    (b) colour   (c) own       (d) beautiful    (e) drinkable 

98. Fill in the blanks with appropriate word:
We (a) ___ in Bangladesh. We (b) ___ Bangla. The area of our country (c) ___ very small but her population is more. Most of the people of the country (d) ___ Muslims. There (e) ___ also Hindus. Buddhists and Christians. 

Answer :(a) live    (b) speak   (c) is      (d) are    (e) are

99. Fill in the blanks with appropriate word:
When David was seventeen years (a) ___, he (b) ___ school. His aunt told him to take (c) ___ what he would (d) ___ in future. But he could not take (e) ___ decision.

Answer : (a) old    (b) left   (c) decision     (d) do     (e) any

100. Fill in the blanks with appropriate word:
        Bangladesh is our (a) ___. It is a very (b) ____ country. The people of this country are 
       (c) ___ loving. We want to (d) ___ in peace with all other (e) ___. 
      
       Answer : (a) mother land    (b) ancient (c) peace    (d) live    (e) nations

101. Fill in the blanks with appropriate word:
Orpheus (a) ___ in Greece. As a (b) ___ he was very (c) ___. Both man and animal would hear his song with an undivided (d) ___. His wife Eurydice looked very (e) ___.

Answer : (a) lived    (b) musician     (c) famous   (d) attention    (e) beautiful

102. Fill in the blanks with appropriate word:
Most of (a) ___ farmers of our (b) ___ are very poor. They do not (c) ___ how to read and (d) ___. they have no (e) ___ of their own. 

Answer : (a) the   (b) country     (c) know     (d) write    (e) lands

103. Fill in the blanks with appropriate word:
Independence is the (a) ___ of a man. But no nation can (b) ___ it without struggle. Our war of Independence (c) ___ in 1971. People of all walks of (d) ___ joined the war with a smiling face to (e) ___ the country.

Answer: (a) right (b) achieve    (c) took place  (d) life    (e) free
  
104. Fill in the blanks with appropriate word:
Awais Karni (a) ___ in Yemen. As a (b) ___ he is known to (c) ___. His mother was (d) ___ and lame. He tried his (e) ___ to help his mother.

Answer : (a) lived   (b) saint    (c) all   (d) blind    (e) best





105. Fill in the blanks with appropriate word:
Einstein was very simple in his (a) ___of life. He was (b) ___ to his fame. Once the queen of Belgium (c) ___ him to Brussels. When he (d) ___ down from the train, he could not (e) ___ that there were actually many gorgeous dressed officials to receive him at the station. 

Answer : (a) ways    (b) indifferent   (c) invited    (d) got    (e) think

106. Fill in the blanks with appropriate word:
My friend Hossain services in Khulna. He invited me to pay a (a) ___ to Khulna. I accepted the (b) ___ gladly. On the 5th September I got (c) ___ Dhaka-Khulna (d) ___ at Gabtali bus stand. I procured a (e) ___ the day before.
     
      Answer  : (a) visit    (b) invitation   (c) upon   (d) coach     (e) ticket  
 
107. Fill in the blanks with appropriate word:
Alfred Nobel was a scientist. He was a (a) ___. He (b) ___ his education in Russia. Dynamite was (c) ___ by him. For the (d) ___ of Dynamite he earned a huge sum of money. (e) ___ his death he left behind a fabulous sum of money.  

Answer : (a) Swedish    (b) had   (c) invented      (d) discovery    (e) before

108. Fill in the blanks with appropriate word:
In the past man would (a) ___ brick to build a heavy building. Even today there are many heavy brick build (b) ___. But now a days modern builders not only use brick but also many other (c) ___. Today many multi-storied buildings are being (d) ___ in the big cities. Stone is also used in building a heavy building. Today building (e) ___ are available. 

Answer : (a) use   (b) buildings    (c) things   (d) built     (e) materials

109. Fill in the blanks with appropriate word:
Mahabub was poor but he is brilliant and at the same (a) ___ studios. So poverty could not stand (b) ___ his way of success. He would always (c) ___ attentively. He never neglected his study. By studying much he succeeded in life in spite of (d) ___. Like Mahabub it is the duty of all students to study with great sincerity and thus they can be (e) ___. 

Answer : (a) time    (b) on (c) study   (d) poverty    (e) successful

110. Fill in the blanks with appropriate word:
The sun rises in (a) ___ East and sets in the west in the West. Birds begin to sing with the (b) ___ rising and go back to their (c)___ at the sun set. In winter people (d) ___ in the sun. Many things are dried in the sun. the sun having risen, people go to (e) ___ work .

Answer : (a) the    (b) sun     (c) nests  (d) bask (e) their 

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Thanks for comments