Wednesday, September 17, 2014

Fill in the blanks for JSC Exam Part-Three




51. Fill in the blanks with appropriate word:
Football is the most popular (a) -------in the world .Like cricket (b) ----- isn’t costly .It is full (c) ------ thrill for both the players (d) ------ the spectators .It improves our (e) ------------ and mind .

Answer: (a) game (b) football (c) of  (d) and  (e) physique

52. Fill in the blanks with appropriate word:
Eid- ul-Fitre is the (a) --- religious festival for the Muslims. It comes (b) ------ the end of the holy month Ramadan. It is a day of great (c) -----. (d)------ prayer in Edgah is the main activity of the day .It teaches is how to (e) ----- a decent life.

Answer: (a) biggest (b) after  (c) joy  (d) saying  (e) lead

53. Fill in the blanks with appropriate word:
Illiteracy is a curse .It is the root cause of (a) ------- which hampers all development efforts of the government and the community .No development effort can be successful (b) ---- illiteracy is remove. No individual, community or organization not even the government is (c) ---- of solving this huge problem single-handed. It is the solving (d) ------------- of all the literate people of remove illiteracy from society .We should be conscious (e) ------------- this responsibility.

Answer: (a) ignorance (b) until (c) capable (d) responsibility (e) about




54. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ----- .They (b) ----- us with food .Vitamin .shelter and oxygen. They enhance the (c) ----- of the land. Trees keep the soil strong, and save the land from flood and many other natural calamities .So, we should plant trees as (e)---- as possible.

Answer: (a) friend (b) provide (c) fertility (d) erosion (e) many

55. Fill in the blanks with appropriate word:
Independence is the (a) -------- of a man .But no nation can (b) ------- it without struggle. Our war of independence (c) -------- in 1971.People of all walks of (d)_____ joined the war with a smiling face to e)____ the country.

Answer: (a) right (b) achieve (c) occurred (d) bravely  (e) free

56. Fill in the blanks with appropriate word:
Good manner is an integral part (a) __education. The necessity of good manners (b)_____ be ignored. Rather, priority should   be (c) __ to them to win love and (d) __ of others. Good manner is a (e) ____.

Answer: (a) of (b) should not (c) given (d) affection (e) quality

57. Fill in the blanks with appropriate word:
Patriotism is (a) ____ love ones own country.  It is a (b) ____ sentiment and is wholly unselfish and noble. A patriot can (c) ____ his life for the sake of his own country. His idealism gives him (d) __ and strength. A true patriot loves to dedicate his life for the (e)_____ of his country.
   
     Answer: (a) to (b) passionate (c) sacrifice (d) vigour (e) sake


58. Fill in the blanks with appropriate word:
Walking is a good (a) __. It develops our body and refresh our (b) ___. One can take fresh air and enjoy the (c) ______ of nature if one walks in the (d)___ morning. So walking should be formed as a (e) ____ by people of all ages.

Answer: (a) exercise (b) mind (c) beauty (d) early (e) habit

59. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is one of the most (a) ____ populated countries in south Asia. Her b) _____area is smaller in comparison to (c) ___ countries but she has really a large d)_____. She lost three million people in (e) __ war of liberation in 1971.  

Answer: (a) densely (b) total (c) other  (d) population  (e) the


60. Fill in the blanks with appropriate word:
Water and light are (a) -----------for the growth of plants. There is severe (b) ------of water in the deserts. The vegetation of an area is (c) --------on its climate. Man needs (d) ------becomes of has necessity of food. In order to grow more and more crops we should know the modern method of (e) --------.

Answer: (a) essential (b) lack  (c) dependent  (d) vegetation  (e) cultivation

61. Fill in the blanks with appropriate word:
Examination is very important in student life. It justifies a student’s (a) ------.No student can be (b) --------to next class without examination. So, every student (c) -----hard to pass the examination. There are many ways to do (d) ------in the examination and meritorious students follow these ways. Subject (e) -------is not all things to approach the examination.

Answer: (a) quality (b) promoted (c) tries  (d) good  (e) knowledge

62. Fill in the blanks with appropriate word:
Hazrat Omar (R), the second caliph of (a) -------was (b) ------in 583. His father’s (c) ---------was Khattab Hantama.He was a great (d)------.In his early (e)-------he was dead against Islam.

Ans; (a) Islam (b) born (c) name (d) man (e) life

63. Fill in the blanks with appropriate word:
An early riser can enjoy the fresh air and oxygen of the morning (a) -------- refresh both his body and mind. Moreover, he can (b)--------his work early and as such he (c)-------- enough time to perform his work (d)---------.On the other hand, too much sleep (e)------- a man dull and lazy.

Ans; (a) which (b) start (c) has (d) properly (e) makes

64. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is the most densely (a)------country in the (b)-------.Every year more than two million people are being added to our (c)-------.The problem is now out of (d)--------.But this can be checked if the government and the people are firmly determined to control birth and grow (e)-------- at the same time.

Answer: (a) populated (b) world (c) country (d) control  (e) crops

65. Fill in the blanks with appropriate word:
We know that our land is limited. So, most (a) -----------our farmers try hard all the year round to (b) -------more food for themselves but not their cattle. Their animals can eat (c)-------- nature grows. During the monsoon (d) --------grows a lot of green plants and they eat too (e) -------.

Answer: (a) of (b) grow (c) that (d) nature (e) much

66. Fill in the blanks with appropriate word:
Tea is a popular (a) ----------.Almost everybody likes to (b) --------tea .When we are (c) --------we (d) -------tea. By (e) -------tea, we can remove our tired.

Answer: (a) drink (b) drink (c) tired (d) drink (e) drinking

67. Fill in the blanks with appropriate word:
Time and tide (a)--------for none. None can call it (b)-------. A mane can get back his(c)--------money and health but cannot get back  his lost .time ( d)------- lost is lost forever .So, we should make the (e)-------use of our time .

Answer: (a) wait (b) back (c) lost (d) once (e) proper



68. Fill in the blanks with appropriate word:
21st February is an (a)-----day in the history of bangladesh .in 1948 the rules of then Pakistan declared Urdu to (b)-----------the only state language .Bangladesh (c)------vehemently against this (d)------the movement spread all over  Bangladesh .The Govt.(e)--------section 144 and banned all gathering and processions.

Answer: (a) important (b) be (c) protested (d) declaration (e) imposed


69. Fill in the blanks with appropriate word:
Good food plays a vital role for our (a) -------.But unhealthy (b) -----is detrimental. So we have to choose the (c) --------food. At the same time we have to eat the (d) ---------amount of food. Eating too (e) --------is not good for health.

Answer: (a) health (b) food (c) good  (d) right  (e) much

70. Fill in the blanks with appropriate word:
Mount Everest has (a) --------fascinated climbers. It is in (b) --------Himalayan mountain. It is the(c) ---------- mountain in the world. It was (d) _____ after an English man, George Everest. He was the first (e) ______ survey the Himalayas in 1881.

Answer: (a) always (b) the (c) highest (d) named (e) to

71. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is an agricultural country. But her agriculture (a) ___ on the mercy of nature which is water. Rain is the (b) ___ of this water. The monsoon (c) ___ heavy rainfall. But if it does not rain in time, the farmer cans not (d) ____ the land. Again in the rainy season, it rains heavily. Heavy rainfall causes flood. During flood people (e) ______ much.

Answer:(a) depends  (b) source  (c) causes  (d) plough  (e) suffer


72. Fill in the blanks with appropriate word:
Good manners cost us nothing. Our education (a) ____ incomplete if we don’t learn good manners. We should show respect to the (b) ____. It is necessary for a (c) ______ society. We should have (d) ___ sense of fitness in our conduct. So, none should avoid the (e) ___ practice of good manners.

Answer: (a) remains (b) elders (c) disciplined (d) good (e) regular

73. Fill in the blanks with appropriate word:
Book’s are men’s best friends. You may (a) ___ many a good friends but you may (b) ___ find them where you are in need. (c) ___ may not always come to you with (d) _____. One or two may prove false and (e) ____ you much harm.
   
    Answer: (a) save (b) not  (c) they  (d) sympathy  (e) do

74. Fill in the blanks with appropriate word:
Education enlightens (a) ___. It is compared to light which removes the darkness of (b) _____. It also helps us distinguish (c) _____ right and wrong. But Bangladesh is to go a long way to educate all of its (d) ________. All the educated people should come (e) ___ to removing the darkness of illiteracy from the country.                                                             
   
      Answer: (a) mind (b) ignorance (c) between (d) people (e) forward

75. Fill in the blanks with appropriate word:
Time and tide wait for none. None can call (a) _____ back. A man can get back his lost money (b) ___ health but can not get back his lost time. Time (c) ____ lost is lost forever. So, we should make the (d) ____ use of our time. We must do our work (e) ___ time .


Answer: (a) it (b) and (c) once (d) proper (e) in 

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Thanks for comments