Wednesday, September 17, 2014

Fill in the blanks for JSC Exam Part-Five




111. Fill in the blanks with appropriate word:
Tea is a (a) ___ drink. Almost everybody likes to (b) ___ tea. When we are tired, we drink tea. By drinking, we remove our (c) ___. Bangladesh produces a lot of (d) ___. Many other countries of the world also (e) ___ tea. Some other countries are trying to produce tea.

Answer: (a) popular (b) drink (c) tiredness (d) tea (e) produce

112. Fill in the blanks with appropriate word:
It is very difficult to speak the (a) ___ always. He who speaks the truth is (b) ___ by all. Our holy prophet (Sm) never told a (c) ___. He always speak the truth. He spoke the truth even at the time of great (d) ___. He won the respect of the non believers by speaking the truth. So we should cultivate the (e) ___ of speaking the truth.

Answer: (a) truth      (b) loved (c) lie (d) danger (e) habit

113. Fill in the blanks with appropriate word:
Football is my (a) ___ game. Though I am not a very good (b) ___. I take keen interest in football game. It is so interesting to me that I never miss any (c) ___ to witness a football match. Last year I saw the most interesting football (d) ___ of my life. It was played between our school (e) ___ and Tarun sporting club.

Answer: (a) favourite (b) player (c) chance (d) match (e) team

114. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is an (a) ___ country. But her agriculture depends (b) ___ the mercy of nature that is water. Rain is the (c) ___ of this water. The monsoon causes heavy rainfall. But if it does not rain in time, the farmers can not plough their lands and (d) ___ them. Again in the rainy season it rains heavily. Heavy rainfall causes flood. During (e) ___ people suffer much.

      Answer: (a) agriculture (b) on (c) source (d) water (e) flood

115. Fill in the blanks with appropriate word:
The day was Wednesday. We some friends were going to our village home. After walking for five minutes, we reached the (a) ___. The train arrived (b) ___ a few minutes. All of us got into a second class (c) ___. When the train reached our small station, it was (d) ___ to be dusk. We did find any rickshaw at the station. So, we went (e) ___ by walking.

Answer: (a) station (b) within (c) compartment (d) about (e) home

116. Fill in the blanks with appropriate word:
We (a) ___ in Bangladesh. We speak (b) ___. The area of our country is very small but her (c) ___ is more. Most of the people of the country are Muslims. There are also Hindus, Buddhists and Christians. 90 (d) ___ of the people live in the village. Most of the villagers are farmers. They depend on (e) ___. They work very hard.

Answer: (a) live (b) bengali (c) population (d) percent (e) agriculture

117. Fill in the blanks with appropriate word:
Most of the farmers of our country are very poor. They do not know how to (a) ___ and write. They have no (b) ___ of their (c) ___. They cultivate others (d) ___. Though they work hard they can not live well. They produce (e) ___ for all but they are very neglected.

Answer: (a) read (b) lands (c)own  (d) land (e) food

118. Fill in the blanks with appropriate word:
There are many rivers in Bangladesh. In the rainy (a) ___ all the rivers are (b) ___ to the brim. Then they look very beautiful. Sometimes they overflow their (c) ___. For this reason many (d) ___ go under water. At that time people can not move (e) ___. 

Answer: (a) season (b) full (c) banks (d) places (e) easily

119. Fill in the blanks with appropriate word:
Long (a) ____, there lived a king. His (b) ___ was Solomon. Many people came to him everyday and asked him many (c) ___. The king (d) ___ all the questions. So people called him “Wise Solomon”. In other country there lived a queen. The name of the queen was Sheba. She wanted to test the (e) ___ of Solomon. 

Answer: (a) ago (b) name (c) questions (d) answer (e) wisdom

120. Fill in the blanks with appropriate word:
Newspaper is the storehouse of (a) _____. It reflects the customs and (b) _____ of other countries. In fact, (c) _____ is the gist of current (d) ____. Truly speaking, it has become (e) ____ to our modern life.

Answer: (a) knowledge (b) tradition (c) newspaper (d) affair (e) important

121. Fill in the blanks with appropriate word:
The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) _____ loving. We (b) ___ in peaceful co-existence. We want to live (c) ___ all and wish all well. Love for all and (d) ___ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people of the whole world as our relatives.

Answer:  (a) peace (b) live (c) with (d) hate (e) love

122. Fill in the blanks with appropriate word:
Sports are not only the matter of entertainment but also an important aspect of the development of (a) ___ relationship when those are held internationally. The venue of such sports is a meeting place of people from (b) ___ countries. They develop mutual understanding and can come (c) ___ to each other. They can (d) ___ their views and opinions and listen to others. Thus they create a (e) ___ brotherhood among them.3
     
       Answer: (a) human (b) different (c) close (d) exchange (e) bond

123. Fill in the blanks with appropriate word:
Truthfulness is a noble virtue. It is (a) ___ to be the noblest of all virtues. It denotes the man’s (b) ___ of speaking the truth. This virtue (c) ___ a man nothing but it earns him a lot. For example, it crowns a man with (d) ___ and dignity. Besides, everybody believes him and shows him (e) ___ respect.

       Answer: (a) considered (b) habit/quality (c) gives (d) honour/ respect (e) highest

124. Fill in the blanks with appropriate word:
Education is the backbone of a nation. No nation cans (a) ___ without education. Education (b) ___ our ignorance and gives us the (c) ___ of knowledge. In respect of imparting education there should be no (d) ___ between man and woman. Education is one of the (e) ___ human rights.

   Answer: (a) prosper/ develop (b) removes (c) light (d) disparity/ discrimination (e) basic

125. Fill in the blanks with appropriate word:
Our freedom fighters are the (a) ___ heroes of our country. We should (b) ___ them as they sacrificed their (c) ___ for the cause of mother land. It’s a matter of great (d) ____ that most of them are (e) ___ and our young generation does not know about their valiant struggle.
 
Answer: (a) real (b) respect/ honour/ value (c) lives (d) regret/ sorrow (e) poor

126. Fill in the blanks with appropriate word:
The poor man was at a complete loss. The nobleman was more (a) ___ a person of title. He was a gentleman. He stopped in (b) ___ of the farmer and got off the horse. “ I see you’ve had a mishap; friend”, said the nobleman. “Fortunately, I have come along just now (d) ___ it is difficult to find help in a place like this.” Then he held one end of the sack and asked the farmer to hold the other (e) ___.
        
       Answer: (a) than (b) front (c) but (d) end (e) bond

127. Fill in the blanks with appropriate word:
Books are men’s best friends. You may (a) ___ many a good friends but you may (b) ___ find them when you are in need. (c) ___ may not always come to you with (d) ___. One or two may prove false and (e) ___ you much harm. 
     
      Answer: (a) have (b) not (c) they (d) co-operation (e) do

128. Fill in the blanks with appropriate word:
Few days ago when I had (a) ___ in Dhaka, I visited a number of interesting places. Yesterday I (b) ___ by my cousin went to DU with a view to (c) ___ ‘Aparajeo Bangla’ and I can not help (d) ___ something about it. In English it (e) ____ unconquerable Bangladesh.

      Answer: (a) gone/ been (b) accompanied (c) visiting (d) knowing (e) is called

129. Fill in the blanks with appropriate word:
Examination is very important in student life. It justifies a student’s (a) ___. No student can be (b) ___ to next class without examination. So, every student (c) ___ hard to pass the examination. There are many ways to do (d) ___ in the examination and meritorious students follow these ways. Subject (e) ___ is not all things approach the examination.
    
     Answer: (a) ability / quality/ merit (b) promoted (c) works (d) good/ well (e) knowledge

130. Fill in the blanks with appropriate word:
We live in an age of science. We can use the (a) ___ of science in all (b) ___. Science is a constant (c) ___ of our daily. (d) ___ have made the impossible (e) ___ possible by means of science.

Answer: (a) blessing / use (b) fields (c) friend (d) scientists (e) things

131. Fill in the blanks with appropriate word:
The tribal people follow their own (a) ___. The platform they build their houses on is called (b) ___. Woman (c) ___ their own clothes. They (d) ___ pastimes in fishing and hunting. (e) ___ is a popular sport for them.

          Answer: (a) lifestyle/ culture (b) machang (c) weave (d) usually (e) wresting

132. Fill in the blanks with appropriate word:
Corruption is one of the main (a) ___ of the developing countries. It draws (b) ___ wheel of the economy. For this, (c) ___ blame one another. In order to (d) ___ out of the jaws of the (e) of corruption, self-criticism, self-restraint, self-purification and above all, patriotism is necessary.

          Answer:(a) populated (b) world  (c) population  (d) control  (e) awareness/ consciousness

133. Fill in the blanks with appropriate word:
Many people do not get enough nutrition from what they eat. Many children become blind because they do not get (a)  ___ nutrition. Diarrhea is a common (b) ___. This is because many (c) ___ do not drink clean water or they (d) ___ dirty food. So, they often suffer (e) ___ diarrhea. The condition in our villages is very deplorable.

         Answer: (a) enough (b) disease (c) people (d) eat (e) from

134. Fill in the blanks with appropriate word:
Man is mortal. To every man death (a) ___ come sooner or late. But it matters little if a man (b) ___ a few years more or less than another. Our life is not (c) ___ by months or years. It is (d) ___ measured by our deeds and actions. The people who live only for their own interest die (e) ___.

       Answer: (a) must (b) lives (c) counted (d) also (e) selfishly/ unpatriotic

135.Fill in the blanks with appropriate word:
English being an international language, its (a) ___ is great. Though it is painful, (b) ___ true that we lag behind (c) ___ this regard. The reasons of it (d) ___ many. But it the teachers try (e) ___ is possible to overcome the present situation to a large extent                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Answer: (a) importance/ necessity (b) it (c) in (d) are (e) it

135. Fill in the blanks with appropriate word:
The name of our country is Bangladesh. The people of our country are (a) ____ loving. We (b)   _____ in peaceful co-existence. We want to live (c) _____ and wish all well. Love for all and (d) ______ for none is our philosophy of life. We (e) ___ the people
     of the whole world as our relatives.

  Answer: (a) peace (b) believe (c) peacefully (d) hate (e) consider

136. Fill in the blanks with appropriate word:
Independent Bangladesh is our (a) ____. It is the duty of (b) _____ of us to build up        (c) ___ country. The students’ role is (d) _____. They have to bear in (e) ___ that they are          responsible citizens of this country. Their duty is to keep away the country from        corruption and work for the country.

Answer: (a) mother land (b) all (c) our (d) important (e) mind

137. Fill in the blanks with appropriate word:
       Bangladesh is a (a) ____ child of nature. (b) ______ is blessed with (c) ____ beauties.  
       Flower is (d) ____ of the innate (e) ____ of nature.

       Answer: (a) darling (b) it (c) natural (d) one (e) beauties

138. Fill in the blanks with appropriate word:
God has created all the living (a) ____ on the earth. We should respect and (b) ___ other
       Creatures keeping in mind that (c) ___ are created by God and they (d) ____ tries to
       Interrupt the freedom, (e) ____ start to escalate.
      
       Answer: (a) beings (b) love (c) these (d) deserve (e) them

139. Fill in the blanks with appropriate word:
The 21st February is a (a) ____ memorable day in our national (b) ____.we remember this day with (c) ____ honour. The day is (d) _____. On this day, our national (e) ____ is kept half-must.

Answer: (a) very (b) life (c) great (d) holiday (e) flag

140. Fill in the blanks with appropriate word:
Man is the maker of (a) _____ own fortune. If we are (b) _____ of work, we cannot prosper (c) _____ life. But some people think (d) ____ success in life depends on (e) ___ or chance.

      Answer: (a) his (b) path (c) peace (d) that (e) luck

Fill in the blanks for JSC Exam Part-Four



76. Fill in the blanks with appropriate word:
A mother exercises an indelible (a) ____ in the formation of children’s characters and in shaping their (b) ____ destiny. Lives of many great men to the world show that their greatness was (c) ____ to their mother’s information. The things that they (d) _____ at home take a (e) _____ root in them.

Answer: (a) role  (b) own  (c) due  (d) do  (e) lasting

77. Fill in the blanks with appropriate word:
A winter morning is usually misty, cool, dull, calm and (a) ____. Things are (b) ______ seen from distant places. The sky gets (c) _____ for which (d) _____ things look hazy and (e) _____. 

     Answer: (a) quiet (b) not (c)misty (d) all (e) vague

         
78. Fill in the blanks with appropriate word:
A patriot is a (a) ___ who loves his (b) ___. The patriotic people love (c) ___ motherland very (d) ___ and this love is higher than the love for their (e) ___.

 Answer : (a) person  (b)county  (c)their    (d)much     (e)lives

79. Fill in the blanks with appropriate word:
Paper is a very useful (a) ___. We can not do (b) ___ it. In the past paper was not in our (c) ___. At first the people of China (d) ___ paper. The people of that (e) ___ used palm leaves instead of paper.

Answer : (a) thing    (b)without    (c)country    (d)invented    (e)time

80. Fill in the blanks with appropriate word:
The river is of great (a) ___ to us. We bathe in the (b) ___ of the river and drink water (c) ___ it. We use the water of the river in various ways for agricultural (d) ___ by digging (e) ___. 

Answer : (a) use    (b) water   (c) from    (d) purpose    (e) cenels

81. Fill in the blanks with appropriate word:
The camel is not an (a) ___ of our country. It is the animal of the (b) ___. Though a camel looks (c) ___ indeed, there is no animal so (d) ___ as it is. There is a hump on the (e) ___ of the camel.

Answer : (a)animal   (b)desert    (c)ugly     (d) useful     (e)back

82. Fill in the blanks with appropriate word:
He loved his own (a) ___ very much. He was (b) ___ in his village home and had his (c) ___ education there in his (d) ___. The trees, the flowers, the leaves of trees and every (e) ___ of his village were beautiful in his eyes. 

Answer : (a) village    (b) born   (c) primary    (d) boyhood     (e) thing

83. Fill in the blanks with appropriate word:
Man can not live (a) ___. So he wants (b) ___. He can not do without the (c) ___ of others even for a (d) ___. For this reason, man has been living (e) ___ from time immemorial.

Answer : (a) alone   (b) company    (c) help     (d) day     (e) together


84. Fill in the blanks with appropriate word:
A winter morning is misty and (a) ___. There is dense (b) ___ everywhere. Sometimes the fog is so dense that the sun (c) ___ can not get through it. Even things at a little (d) ___ can hardly be (e) ___.

Answer : (a) cold   (b) fog     (c) rays    (d) distance    (e) seen

85. Fill in the blanks with appropriate word:
Early rising is the habit of getting up from (a) ___ in the morning. It is a very good (b) ___. It is essential and good for (c) ___. This habit is of special (d) ___ to a man in various (e) ___.

Answer : (a) bed    (b) habit    (c) health    (d) use     (e) ways

86. Fill in the blanks with appropriate word:
A fountain pen is an instrument which is used for writing (a) ___. Nowadays a fountain pen is an (b) ___ article of the educated man of all (c) ___. Students and educated men can not do a single (d) ___ without a fountain pen. It has earned (e) ___ popularity.

Answer : (a) purpose   (b) essential    (c) ages    (d) moment    (e) much     

87. Fill in the blanks with appropriate word:
It is not easy to (a) ___ a mole because it is a strange (b) ___. Usually he (c) ___ under ground and comes out at (d) ___. But people can not see him because it is very (e) ___ at night.

Answer : (a) see      (b) creature     (c) lives    (d) night    (e) dark   

88. Fill in the blanks with appropriate word:
Mrs. Salma lives in a (a) ___ built house. It consists of six (b) ___. There are three (c) ___ rooms, one reading room for her son and daughter, a drawing room and a (d) ___ room. The houses faces the (e) ___.

Answer : (a) brick    (b) rooms     (c) bed     (d) guest     (e) south

89. Fill in the blanks with appropriate word:
The man who (a) ___ rickshaw for money is a rickshaw puller. A rickshaw puller is quite (b) ___ in cities and towns. He (c) ___ in a slum. His (d) ___ is very shabby. His income in very (e) ___.

Answer : (a) pulls     (b) familiar      (c) lives     (d) dress    (e) poor

90. Fill in the blanks with appropriate word:
A fisherman is a person who earns his (a) ___ by catching and selling (b) ___. Generally a fisherman (c) ___ by the rivers, big canals, marshy lands and seas for his professional advantages. A fisherman lives with his family. He works (d) ___ all day and all night. He is always (e) ___ in making his fishing nets, repairing them taking care of his fishing boat, dying and painting them.

Answer : (a) livelihood    (b) fishes   (c) lives    (d) hard    (e) busy


91. Fill in the blanks with appropriate word:
Mina is a (a) ___. She is a (b) ___ student. She reads in the Dhaka (c) ___. Everyday she goes to (d) ___ University. She is an (e) ___ girl.

Answer:   (a) student     (b) honours   (c) university    (d) the     (e) active   

92. Fill in the blanks with appropriate word:
Dhaka (a) ___ on the Buriganga. It is an old (b) ___. The city is (c) ___. People of different (d) ___ live in the city. Their occupation is not the (e) ___.

Answer : (a) stands     (b) city     (c) over populated    (d) kinds    (e) same

93. Fill in the blanks with appropriate word:
There was a (a) ___ in a country. He had a (b) ___ property. He was very (c) ___ and pious. He had no (d) ___. He never (e) ___ of his own comfort.

Answer :  (a) king     (b) vast    (c) kind    (d) pride    (e) thought

94. Fill in the blanks with appropriate word:
Hazrat Omar (R) was the second Caliph of (a) ___. He was (b) ___ in 583. His father’s (c) ___ was Khattab Hantama. He was a great poet and (d) ___. In his early (e) ___ he was dead against Islam.

Answer : (a) islam   (b) born     (c) name    (d) orator    (e)   age    

95. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ___. They are a great (b) ___ of food and vitamins, shelter and oxygen. They make the (c) ___ fertile. Trees keep the (d) ___ strong. Trees save us from (e) ___ and many other natural calamities.

Answer : (a) friends     (b) source    (c) land     (d) soil      (e) flood

96. Fill in the blanks with appropriate word:
My house is in the (a) ___ of Nurganj. There are many (b) ___ in our village. The village is very (c) ___ and quite. A pond is (d) ___ to my house. At the (e) ___ of my house we have the kitchen. 

Answer : (a) village    (b) trees    (c) calm    (d) close    (e) side

97. Fill in the blanks with appropriate word:
Sea-water is (a) ___. Water has no (b) ___ of its (c) ___. As vast expanse of sea water is visible at a time. It looks blue. This blue water looks very (d) ___. But this water is not (e) ___. 

Answer : (a) blue    (b) colour   (c) own       (d) beautiful    (e) drinkable 

98. Fill in the blanks with appropriate word:
We (a) ___ in Bangladesh. We (b) ___ Bangla. The area of our country (c) ___ very small but her population is more. Most of the people of the country (d) ___ Muslims. There (e) ___ also Hindus. Buddhists and Christians. 

Answer :(a) live    (b) speak   (c) is      (d) are    (e) are

99. Fill in the blanks with appropriate word:
When David was seventeen years (a) ___, he (b) ___ school. His aunt told him to take (c) ___ what he would (d) ___ in future. But he could not take (e) ___ decision.

Answer : (a) old    (b) left   (c) decision     (d) do     (e) any

100. Fill in the blanks with appropriate word:
        Bangladesh is our (a) ___. It is a very (b) ____ country. The people of this country are 
       (c) ___ loving. We want to (d) ___ in peace with all other (e) ___. 
      
       Answer : (a) mother land    (b) ancient (c) peace    (d) live    (e) nations

101. Fill in the blanks with appropriate word:
Orpheus (a) ___ in Greece. As a (b) ___ he was very (c) ___. Both man and animal would hear his song with an undivided (d) ___. His wife Eurydice looked very (e) ___.

Answer : (a) lived    (b) musician     (c) famous   (d) attention    (e) beautiful

102. Fill in the blanks with appropriate word:
Most of (a) ___ farmers of our (b) ___ are very poor. They do not (c) ___ how to read and (d) ___. they have no (e) ___ of their own. 

Answer : (a) the   (b) country     (c) know     (d) write    (e) lands

103. Fill in the blanks with appropriate word:
Independence is the (a) ___ of a man. But no nation can (b) ___ it without struggle. Our war of Independence (c) ___ in 1971. People of all walks of (d) ___ joined the war with a smiling face to (e) ___ the country.

Answer: (a) right (b) achieve    (c) took place  (d) life    (e) free
  
104. Fill in the blanks with appropriate word:
Awais Karni (a) ___ in Yemen. As a (b) ___ he is known to (c) ___. His mother was (d) ___ and lame. He tried his (e) ___ to help his mother.

Answer : (a) lived   (b) saint    (c) all   (d) blind    (e) best





105. Fill in the blanks with appropriate word:
Einstein was very simple in his (a) ___of life. He was (b) ___ to his fame. Once the queen of Belgium (c) ___ him to Brussels. When he (d) ___ down from the train, he could not (e) ___ that there were actually many gorgeous dressed officials to receive him at the station. 

Answer : (a) ways    (b) indifferent   (c) invited    (d) got    (e) think

106. Fill in the blanks with appropriate word:
My friend Hossain services in Khulna. He invited me to pay a (a) ___ to Khulna. I accepted the (b) ___ gladly. On the 5th September I got (c) ___ Dhaka-Khulna (d) ___ at Gabtali bus stand. I procured a (e) ___ the day before.
     
      Answer  : (a) visit    (b) invitation   (c) upon   (d) coach     (e) ticket  
 
107. Fill in the blanks with appropriate word:
Alfred Nobel was a scientist. He was a (a) ___. He (b) ___ his education in Russia. Dynamite was (c) ___ by him. For the (d) ___ of Dynamite he earned a huge sum of money. (e) ___ his death he left behind a fabulous sum of money.  

Answer : (a) Swedish    (b) had   (c) invented      (d) discovery    (e) before

108. Fill in the blanks with appropriate word:
In the past man would (a) ___ brick to build a heavy building. Even today there are many heavy brick build (b) ___. But now a days modern builders not only use brick but also many other (c) ___. Today many multi-storied buildings are being (d) ___ in the big cities. Stone is also used in building a heavy building. Today building (e) ___ are available. 

Answer : (a) use   (b) buildings    (c) things   (d) built     (e) materials

109. Fill in the blanks with appropriate word:
Mahabub was poor but he is brilliant and at the same (a) ___ studios. So poverty could not stand (b) ___ his way of success. He would always (c) ___ attentively. He never neglected his study. By studying much he succeeded in life in spite of (d) ___. Like Mahabub it is the duty of all students to study with great sincerity and thus they can be (e) ___. 

Answer : (a) time    (b) on (c) study   (d) poverty    (e) successful

110. Fill in the blanks with appropriate word:
The sun rises in (a) ___ East and sets in the west in the West. Birds begin to sing with the (b) ___ rising and go back to their (c)___ at the sun set. In winter people (d) ___ in the sun. Many things are dried in the sun. the sun having risen, people go to (e) ___ work .

Answer : (a) the    (b) sun     (c) nests  (d) bask (e) their 

Followers