Wednesday, September 17, 2014

Fill in the blanks for JSC Exam Part-Two




26. Fill in the blanks with appropriate word:
Newspaper is the storehouse of (a) -------.It reflects the customs and (b) ------of other countries. In fact, (c) ------- is the gist of current (d) ------. Truly speaking, it has become (e) -------to our modern life.

Ans (a) knowledge ;(b)culture; (c) It; (d) affairs(e)happy.

27. Fill in the blanks with appropriate word:
Education is the backbone of a nation. No nation can (a) ------without education. Education (b) -------our ignorance and gives us the (c) -------of knowledge. In respect of imparting education there should be no (d) ------- between man and woman. Education is one of the (d) ------- human rights.

Ans;(a) Prosper;(b)Removes;(c) Light ; (d) disparity;(e)basic.

28. Fill in the blanks with appropriate word:
Many of us give indulgence in (a) ------- ill of others. Sometimes we (b) -------generosity and do not appreciate others even if they (c) -------- in making something beautiful. It is necessary to be (d) ------- of this habit. We must learn the art of (d) -------- people as they work with us.

Ans  (a) finding. (b) see (c) endeavour  (d) out  (e) appreciating.

29. Fill in the blanks with appropriate word:
Human beings are born as baby on this beautiful world after a certain (a) --------they become older in the society. In the way of lives they play vital (b) -------- that gives much (c) --------- for the next generation. They are a (b) -------- of our society. So, they should not be (e) --------.

Ans (a) period (b) roles (c) advice (d) resource (e) neglected


31. Fill in the blanks with appropriate word:
Ants are very industrious. They (a) -------together in search of food all day (b) ------.Though they are small insects, they are well (c) --------- in there way of life. They save food to face (d) -------- in future. They are patient and watchful. We have a lot to (e)----- from their lives.

Answer: (a) friendly (b) different (c) close (d) exchange (e) sense.


32. Fill in the blanks with appropriate word:
Sea-water is (a) -------. Water has no (b) ------- of its(c) -------. As vast expanse of sea water is visible at a time, it looks blue. This blue water looks very (d) --------. But this water is not (e) --------.

Answer: (a) saline (b) colour (c) own (d) beautiful (e) blue

33. Fill in the blanks with appropriate word:
People want to get rid of (a) ---------.But the task is not easy (b) ---------all. For this, the first thing (c)---------to identify the causes of terrorism, (d)-------using not force but intelligence, device (e)-------- sympathy, it is possible to solve this problem.

Ans (a) terrorism (b) at (c) is (d) by (e) and.

34. Fill in the blanks with appropriate word:
Air is an important element (a) -------our life. But air can (b) --------- polluted in many ways. The (c) --------- cause of air pollution is (d) -----------. By inhaling polluted air, we (e) --------sick. We should take steps to prevent air pollution so that we can be healthier and happier.

Answer: (a) proper (b) scientific (c) mankind (d) having (e) demon.


35. Fill in the blanks with appropriate word:
·        English is an (a) ­‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑ language. it is our (b) ______ language. We (c)________ english for international communication. Without (d) _________ english well we cannot shine nationally. Proper (e) _______ should be taken for learning English in our country.
       
     Answer: (a) international (b) second (c) speak (d) learning (e) step.
       
36. Fill in the blanks with appropriate word:
·        A well (a) _______ of communication plays an important role in the (b) ____ development of a country. Again this good communication system (c) _________ on the development of railway. In the early 19th century railway communication (d) ________ much. It played a vital role in (e) ______ goods and passengers.
        
        Answer: (a) state (b) rapid (c) depends (d) improved (e) carrying.
        
37. Fill in the blanks with appropriate word:
        A library is a small country. (a) ____ our country is full of (b) ________ resources. The development of our (c) ________ depends on the proper utilization (d) _____ these resources. It is our (e) ______ to build our country. So, we should work unitedly for the development of our country.
         
       Answer: (a) is (b) derived (c) means (d) arranged (e) readers.
        
38. Fill in the blanks with appropriate word:
       The annual sport of our school was (a) ___ on last Monday. Our local MP was (b) ____ guest. All the students and teachers were (c) ___ at the sports ground. We (d) ____ our school on the (e) ____. We all enjoy the day.
       
        Answer: (a) but (b) natural (c) country (d) of (e)duty
                   
39. Fill in the blanks with appropriate word:
       The 21st February become the (a) ___ of our national (b) ___ since then. The Shaheed Day is (c) ___ with great respect and (d) _____. Innumerable barefoot processions are brought out early in the morning in different (e) ____ of the country.
        
        Answer: (a) held (b) chief (c) present (d)decorated (e) occasion
                    
40. Fill in the blanks with appropriate word:
        The sun rises in (a) ___ east and sets in the west. Birds began to sing at the (b) ____ rise and go back to their (c) ___ at the sunset. In winter people (d) ___ in the sun. Many things are dried in the sun. The sun having risen, people go to (e) ____ Work.
         
       Answer: (a) source (b)spirit (c) observed (d) solemnity (e) regions
                    
                    
                     
41. Fill in the blanks with appropriate word:
        A patriot is a (a) ____ who loves his (b) ___. The patriotic people love (c) _____motherland very (d) ____and this love is higher than the love of their (e) ____.
         
        Answer: (a) person (b) country (c) their (d) dearly (e) life.
         
42. Fill in the blanks with appropriate word:
        Cricket is a (a) ____ game. This game is played (b) ____ two teams. A team (c) ___of eleven players. Bangladesh has much (d) ___ in cricket. It also has earned the (e) ___ status.

        Answer: (a) popular  (b) between  (c) consists  (d) improved  (e) international
         
43. Fill in the blanks with appropriate word:
        Time is highly valuable. Time waits for (a) ___ every one of us should (b) ___proper use of time. The success of the man who makes proper use of time is (c) ____. Those who (d) ___ time can not succeed in life. all great man of the world have made proper use of time. We should (e) ___ them. 
         
        Answer: (a) none  (b) make  (c)certain  (d) misuse  (e) follow
         
44. Fill in the blanks with appropriate word:
·        Human life is very (a) _______. So this every moment (b) _________ life should be utilized  (c)__________ . it will not be (d) ________ to waste a moment. (e) ______ time is what life is and it waits for none.
   
Answer: (a) short (b) of (c) fully (d) wise  (e) therefore

45. Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is one of the most (a) ------- populated countries in south Asia .Her (b) ------area is smaller in comparison to (c)------- countries but she has really a large (d)---------- . She lost three million people in the war of (e) ------ in 1971.

Answer: (a) densely (b) land (c) other (d) population (e) liberation

46. Fill in the blanks with appropriate word:
Trees are our best (a) ------ .They are a great (b) ------ of food any vitamins, shelter and oxygen. They make the (c) ------- fertile. Trees keep the (d) ----- strong .Trees save us from (e) ------- and many other natural calamities.

Answer: (a) friend (b) source (c) soil (d) land  (e) erosion

47. Fill in the blanks with appropriate word:
Once upon a time there lived a famous magician (a) ------ Frankel .He lived in a small (b) ------ in Germany and worked there in a laboratory in his (c) ----. In it he    made his magic (d) ------ .He was a good (e) ----- because he only used his spells to make bad people good.

Answer: (a) called (b) town  (c) house  (d) spells  (e) magician

48. Fill in the blanks with appropriate word:
Time is very (a) ------ .Time does not wait for any body. Nobody (d) ----- stop it. It moves (c) ------ and forward. It is not wise to neglect time .Those who make the best use of time are sure to succeed .All the great (d) ------ of the world have made the best use of (e) ------ . We should follow them.

Answer: (a) valuable (b) can  (c) forward  (d) men  (e) time

49.  Fill in the blanks with appropriate word:
Bangladesh is our (a) ------. It is a very (b) ----- country .The people of this country are (c) ----- loving .We want to (d) ---- in peace with all other (e) -----

    Answer: (a) motherland (b) small (c) peace  (d) live  (e) communities

50. Fill in the blanks with appropriate word:
A hobby is once favorite (a) ----------- but not one’s main business .A man follows it because it gives him (b) ---------------.There are many fashionable hobbies .They are stamp  collecting , coin collecting, gardening (c) --------------- birds and so on. Of them my favorite hobby is (d) ---------. It have a garden in front of my (e) ----------------- room .


Answer: (a) pastime (b) pleasure  (c) watching  (d) gardening  (e) reading

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Thanks for comments