Tuesday, October 7, 2014

Today’s Computers Basic Questions and Answer

1. Which of the following device can store large amounts of data?
A. Floppy Disk                         B. Hard Disk
C. CDROM                                  D. Zip Disk
Answer: B
2. VIRUS stands for
A. Very Important Resource Under Search
B. Virtual Information Resource Under Seize
C. Verify Interchange Result Until Source
D. Very Important Record User Searched
Answer: B
3. The processing of an application takes place between a client and a ____ processor.
A. Front end                                 B. Back end
C. Both A and B                          D. none of these
Answer: C
4. Which of the following program is not a utility?
A. Debugger                                  B. Editor
C. Spooler                                      D. all of the above
Answer: C
5. Poor response times are usually caused by
A. Process busy                             B. High I/O rates
C. High paging rates                     D. Any of the above
Answer: D
6. Swapping
A. Works best with many small partitions
B. Allows many programs to use memory simultaneously
C. Allows each program in turn to use the memory
D. Does not work with overlaying
Answer: C
7. ____ transforms one interface into another interface
A. Program                                    B. Software
C. Data                                          D. None
Answer: B
8. What is the full form of CRT?
A. current ray tube                         B. current ray technology
C. cathode ray tube                        D. cathode ray technology
Answer: C
9. Which storage device is mounted on ‘reels’?
A. Floppy Disk                            B. Hard Disk
C. Magnetic Tapes                       D. CDROM
Answer: C
10. MOS stands for _____
A. Metal Oxide Semiconductor    B. Most Often Store
C. Method Organized Stack         D. None of these
Answer: A
11. The Analytical Engine developed during First Generation of computers used ___ as a memory unit
A. RAM                                       B. Floppies
C. Cards                                       D. Counter Wheels
Answer: D
12. Which of the memories below is often used in a typical computer operation?
A. RAM                                       B. ROM
C. FDD                                        D. HDD
Answer: A
13. Which of the following companies is a leader in manufacture of Hard Disk Drives?
A. Samsung                                  B. IBM
C. Fujitsu                                     D. Seagate
Answer: D
14. Floppy Disk Drives were originally designed by
A. IBM                                         B. Sony
C. Panasonic                             D. Samsung
Answer: B
15. Floppy Disk Drives were first introduced by which of the following computer manufacturers?
A. IBM                                         B. Sony
C. Panasonic                              D. Compaq
Answer: A
16. Which technology is used in a CDROM Drive?
A. Mechanical                              B. Electromechanical
C. Optical                                     D. Fiber Optical
Answer: C
17. Data (information) is stored in computers as
A. Files                                        B. Directories
C. Floppies                                   D. Matter
Answer: A
18. Nortel is a company which manufactures:
A. Software                                  B. Processors
C. Cables                                     D. Network equipment
Answer: D
19. Which computer peripheral manufacturer quotes “Empowering your PC”?
A. Canon                                     B. Epson
C. Mercury                                   D. Samsung
Answer: C
20. What is the name of the 64-bit Microprocessor developed by AMD?
A. Opteron                                   B. RISC-9000
C. iMac                                        D. Athlon
Answer: A
21. What is the name of the series of Laptop computers manufactured by IBM called?
A. LapPad                                    B. ThinkPad
C. Aptiva                                     D. Notepad
Answer: B
22. A source program is
A. a program written in a machine language
B. a program to be translated into machine language
C. a machine language translation of a program written in a
D. None of these
Answer: B
23. IC are classified on the basis of ___
A. Manufacturing company         B. Type of computer
C. Number of transistors              D. None of these
Answer: C
24. Programs stored in ROM are called ___
a. Hardware                                 B. Firmware
C. Software                                  D. None of these
Answer: B
25. In a high resolution mode, the number of dots in a line will usually be
A. 320                                          B. 640
C. 760                                          D. 900

Answer: B

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Thanks for comments